Exemple Comunicació Social Cultural

Campanya de Comunicació per al Micromecenatge del film «Sense Sostre» Un exemple de comunicació cultural social

Avui portem un exemple de comunicació social cultural: a inicis de l’any 2017, les productores audiovisuals catalanes Alhena Productions i Atiende Films contacten amb La Clara Comunicació per veure la possibilitat de treballar plegades la comunicació del micromecenatge per al film «Sense Sostre», previst en rodatge el novembre de 2017. El film compta amb el total suport de la Fundació Arrels, que hi participarà aportant l’experiència i acting d’antics usuaris i ara voluntaris de la Fundació, així com suport documental, comunicatiu i de relacions externes.

Un magnífic cas per explicar de quina manera, s’ha treballat un projecte comunicatiu cultural social.  A continuació, us resumim les principals línies d’actuació que va tenir la tasca:

Els objectius de la campanya eren varis, per ordre d’importància:

  •     La consecució del pressupost marcat durant la campanya de micromecenatge:  30.000 euros en total.
  •     La difusió de la problemàtica del sensellarisme, objectiu bàsic del film.
  •     La difusió del projecte del film, que necessitava sumar més suports.

Per a l’acompliment dels objectius es varen dur a terme les següents accions:

  • Selecció i tria de la plataforma de suport de la campanya de micromecenatge:     després de documentar-nos i establir relacions amb vàries plataformes, com Verkami o Goteo, finalment es va optar per usar la plataforma Stockcrowd, que venia reforçada per la Fundació Catalunya Cultura, una de les entitats que recolzava el projecte.
  • Edició  i continguts del web i actualitzacions de la campanya de micromecenatge: amb tot el suport per part de les dues productores i la Fundació Arrels, es va determinar la campanya de micromecenatge; l’objectiu econòmic a aconseguir; es varen establir les recompenses dels participants; es van redactar tots els continguts necessaris per a comunicar el micromecenatge; i es va donar suport en l’actualització dels posts que marcaven les novetats i noves fites aconseguides durant la campanya.
  • Accions de comunicació via mailing: durant tot el període de comunicació, que va anar del mes de febrer al    mes de maig de 2017, es varen realitzar diferents mailings, enfocats a públics objectius diferents, demanant suport al     projecte, tant econòmic com de difusió. Es va fer un treball de públics, diferenciant-ne els següents:
    • FFF: family, friends and fans
    • Públic social: públic sensibilitzat amb les accions per la transformació social.
    • Públic cultural: públic sensibilitzat amb els productes culturals d’alta qualitat.
  • Campanya de xarxes socials: es va configurar una estratègia de xarxes socials, seleccionant els canals més adequats al projecte, els millors timings i es va construir una Guia de l’Ambaixador, amb exemples de tuits i posts, fotografies i vídeos adequats per a difondre i viralitzar el xarxes. La Guia es va distribuir per diferents canals: des de la plataforma web fins a canals molt més personals com els mailings abans esmentats o la difusió via WhatsApp a agents receptius.
  • Accions de Relacions Públiques: així mateix, es va construir una estratègia per arribar a empreses, institucions i col·lectius afins. S’hi va arribar de diferents maneres:
    • Via personal: es varen establir diferents contactes amb institucions relacionades amb el sensellarisme i l’acció social en general,  per donar a conèixer el projecte i presentar totes les possibilitats de col·laboració: suport econòmic, suport     institucional i suport comunicatiu.
    • Presentació: es va elaborar un Dossier de Presentació del projecte, per fer-lo arribar a contactes menys personals, però als que explicar el projecte i oferir-los igualment, la possibilitat de conèixer a fons la iniciativa i sumar-hi suports.
    • Acte d’inici de campanya: es va platenjar i idear un acte d’inici de campanya, celebrat el 25 de febrer de 2017 a la seu de la Fundació Arrels, on els protagonistes de la pel·lícula: actors, directors,  productors i secundaris van poder explicar de pròpia veu el projecte. A l’acte hi van assistir entitats, supporters, premsa…
  • Gabinet de premsa: es va configurar i definir l’estratègia d’una campanya de premsa     per aconseguir difondre la iniciativa i que ajudés, arribant als targets més desconeguts, a aconseguir el pressupost econòmic de 30.000 euros necessaris per al rodatge. Es va configurar una base de dades específica, amb periodistes de tot tipus de mitjans, però especialitzats en les àrees de:
    • Acció social
    • Cultura
    • Entrevista
    • Societat

Es va llançar dues notes de premsa: la primera per la festa de llançament (acció de RP inclosa) i posteriorment una de la campanya sobre el micromecenatge, amb un tractament molt delicat que primava la funció social de la pel·lícula i en segon terme, la qualitat artística de la mateixa.

Resultats

  • La consecució del pressupost marcat durant la campanya de micromecenatge: 30.689 euros en total.
  • La difusió de la problemàtica del sensellarisme, objectiu bàsic del film.
  • L’alt impacte. Malgrat ser un film que es roda en català, la repercussió     de la campanya es va veure en mitjans estatals (Agencia EFE, Cuatro.com, ABC…); es va primar en tot moment la funció pública del film, exposant una problemàtica sovint oblidada,     especialment en el món del cinema, i malgrat aquest plantejament, va aconseguir aparèixer a un munt de mitjans, tant socials com culturals; i creiem que el projecte i la seva comunicació no van perdre mai de vista els protagonistes de la història i el     conflicte, antics sense llar, que es van implicar i bolcar completament en el projecte, ajudant en entrevistes, donant suport al acte d’inici de campanya, i a la fi, implicant-se en la comunicació, el que va esdevenir en uns magnífics resultats de premsa amb ells, com a protagonistes, que era l’essencial.
  • Per altra banda, creiem molt destacable el suport tant econòmic com comunicatiu, que gràcies a la difusió vam tenir per part de molts col·lectius: en destaquem aquells que han volgut fer-se públics, però sense desmerèixer els col·lectius i entitats, que varen     donar suport de manera anònima: Auditories Tècniques BCN, Barcelona en Comú Gràcia, Càritas, CCONG Ajuda al Desenvolupament, Cineclub Manresa, Club Cinema Castellar del Vallès,     El Casal Fundació Privada, El Rei Borni, Fundació Catalunya Cultura, 9.5 m.m., etc.

El rodatge i muntatge del film s’ha efectuat durant la primavera i estiu de 2018. Els desitgem molts d’èxits!

I què? Us ha semblat ben treballat aquest exemple de comunicació social cultural?

Share your thoughts

Aquest web utilitza galetes pròpies i de tercers (Google Analytics) per mesurar i gestionar visites a la web, també per oferir una millor experiència i servei. Si continueu la navegació considerem que accepteu la seva utilització. Podeu canviar la configuració i trobar més informació sobre les normes de galetes al enllaç política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies